Güncel

YKS’de Bilinmesi Gerekenler

Merhaba, yükseköğretim adayları için 18-19 Haziran tarihleri oldukça önemli. Üniversite hayallerine kavuşmak ve geleceğe güvenle bakmak isteyen 3 milyonu aşkın aday hafta sonu düzenlenecek Yükseköğretim Kurumu Sınavı’na (YKS) katılacak. Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), Pazar günü ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) uygulamaları yapılacak.

TYT sınavı geçen yıllardan farklı olarak 165 dakika, AYT sınavı 180 dakika, YDT sınavı ise 120 dakika sürecek. Baraj puanının kalkması YKS sınavına katılacak öğrenci adayları için önemli bir fırsat ancak puan hesaplaması için en az 0,5 ham puan alınması gerekecek. Yani öğrenci adaylarının TYT sınavında Türkçe veya Matematik’ten en az yarım net yapması gerekiyor puan hesaplaması için. Bu şartı sağlayamayan aday öğrenci maalesef tercih yapamayacak.

İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Birimi olarak tüm adaylara başarılar diliyoruz ve YKS için sıkça sorulan sorular ve yanıtlarını paylaşıyoruz.

2022-YKS’de hangi testler yer alacak?
  • 2022-TYT’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi,
  • 2022-AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi,
  • 2022-YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer alıyor
2022-YKS’de hangi oturumlar düzenlenecek?

2022-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT). TYT tüm adaylar için zorunlu. (2021-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2022-TYT’ye girmeden 2022-YKS’nin diğer oturumlarına girebilecek. Bu durumdaki adayların 2022-YKS’ye başvuru yapmaları zorunlu.)

2022 YKS Taban puanları belirlendi mi?

Hayır, 2022 YKS taban puanları henüz oluşmadı. 2022 YKS tercih kılavuzunda yayımlanacak olan taban/tavan puanlar ve başarı sıralamaları 2021 YKS verileri olup tamamen referans amaçlı yayımlanıyor. Yani TYT puanı kılavuzda yayımlanan 2021 YKS taban puanı altında olan adaylarda ilgili programa tercihte bulunabilirler.

Ham puan (adayın net sayısı) nasıl hesaplanır?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

2022-TYT, AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ne kadar ham puan alınmalı?

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmalı.

Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için en az kaç puan almam gerekir?

2022-TYT puanının hesaplanmış olması gerekir.

Lisans programlarını tercih edebilmek için en az kaç puan almam gerekir?

Merkezi yerleştirmede bir lisans  programını  tercih  edebilmek  için  ilgili  programın  puan  türünde puanının hesaplanmış olması ve bazı lisans programları için ise en düşük başarı sırası koşulunun  sağlanması gerekir. Ayrıntılı bilgi 2022-YKS Kılavuzunda yer alıyor.

OBP puanı nasıl hesaplanmaktadır?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP  250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

2022-YKS’de baraj puan var mı?

Hayır. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.

2021-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2022-YKS’ye girmek zorunda mıyım?

2021-TYT puanı 200 ve üzerinde olan adaylar istedikleri takdirde bu puanlarına dayalı olarak hesaplanan 2022-TYT nihai Sınav Puanlarını kullanmak suretiyle 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2022-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanabilirler ancak bu adayların 2022-YKS’ye başvuru yapmış olmaları zorunlu. Bu adaylar isterlerse 2022-TYT’ye girmeden 2022-AYT/YDT oturumlarına girebilir veya 2022-TYT ve 2022-AYT/YDT oturumlarının tümüne de girebilir. Ayrıntılı bilgi 2022-YKS Kılavuzunda yer alıyor.

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM BİRİMİ

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haziran’da Kültür – Sanat

Previous article

Yabancı Dil Öğrenimi için Ücretsiz Online Kaynaklar

Next article

Şunlar da hoşunuza gidebilir