Kültür Sanat

Haziran’da Kültür – Sanat

Aktüel Blog okurlarımızın ilgisini çekebilecek Haziran ayı kültür sanat etkinliklerine bir göz atıp, sizler için bir seçki oluşturduk. Keyifli okumalar ve iyi eğlenceler dileriz!
..

Tiyatro:

12. GECE
Yazan: William SHAKESPEARE
Çeviren: Zeynep AVCI
Yöneten: Serdar BİLİŞ
18-19 Haziran, Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi

Shakespeare’in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece’de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Viola, Illyria dükü Orsino’nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia’ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve ayağına gelen herkesi geri çevirmektedir, ta ki şimdi erkek kılığındaki Viola’ya aşık olana dek. Bu sırada, Olivia’nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkar Malvolio’ya şamatalı bir oyun oynarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikayesini iyice kızıştırır.

HASTALIK HASTASI
Yazan: Moliere (Jean-Baptiste POQUELİN)
Çeviren: Berna GÜNEN
Yöneten: Tolga YETER
21-22 Haziran, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi

Hastalık Hastası, Klasik Fransız Tiyatrosunun kurucularından Moliere’in (1622-1673) yazdığı son oyundur. İlk kez 1673 yılında sahnelenen oyunda Moliere, eleştirilerini mesleğini kötüye kullanarak zengin hastalarını sömüren doktorlara yöneltir. Argan hastalık hastasıdır. Evde bir doktor bulunursa hem istediğim zaman tedavi olurum, hem de cebimden beş kuruş çıkmaz düşüncesiyle, kızını bir doktorla evlendirmeye karar verir. Kızı ise bir başkasına âşıktır. Argan’ın sırf parasını seven karısı ise onu hem aldatmakta, hem de elinde avucunda ne varsa almaya çalışmaktadır. Evin, her şeyden haberdar olan son derece zeki ve iş bilir hizmetçisinin gönlü bu duruma razı olmaz. Hakikatin ve aşkın kazanması için elinden geleni yapar.

1984 – BÜYÜK GÖZALTI

24 Haziran, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi

İngiliz yazar George Orwell’in 1949 yılında yayınlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eseri 1984, distopik bir roman olup ”Büyük Birader”, ”Düşünce Polisi”, ”101 Numaralı Oda”, 2+2=5” gibi çeşitli terminolojileri ve kavramları günümüz lügatine dahil etmiştir.Bir yeraltı örgütü olan muhalif özellikteki kardeşlik ve bu örgütün lideri Goldstein, bu toplumun düşmanı olarak görülür. Romanın baş karakteri Winston’ın çeşitli olaylara dahil olmasıyla roman, okuyucuların akıllarında birtakım soru işareti bırakacaktır: Büyük Birader ve Goldstein gerçekten yaşıyorlar mıdır? Bu distopik eser, Dünya Perdecileri aracılığıyla tiyatro sahnesinde tekrar hayat bulup seyircisiyle buluşuyor.

 

YAŞAMAYA DAİR
15 Haziran, Trump Sahne
4 Temmuz, Göztepe Özgürlük Parkı Amfitiyatro

Genco Erkal’ın Nazım Hikmet tutkusunun yeni ürünü olan “Yaşamaya Dair” adlı müzikli gösterisi, sizler için sahnelenmeye devam ediyor. Nazım Hikmet’in ölümünün 54. yıldönümü için Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği oyunda, Tülay Günal da oynuyor. Piyano ve viyolonsel eşliğinde oynanacak oyunda, başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere değişik bestecilerin Nazım şarkıları da seslendirilecek. Ağırlıklı olarak ozanın Bursa Cezaevi’ndeki yaşamını, eşi Piraye Hanım’a olan tutkusunu anlatan oyun, daha sonra sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, destansı yaşamından izlenimlerle noktalanıyor.

Müzik:

EVGENY GRİNKO
27 Haziran – Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

Dönemimizin büyük piyanistlerinden Grinko, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği turnesi kapsamında, Harbiye’ de İstanbul seyircisi ile buluşuyor.

FULLFEST İSTANBUL
17 – 19 Haziran Polenezköy Village Park

Bu sene ilk kez yapılacak olan FullFest 17/18/19 Haziran tarihlerinde yılın ilk kamplı ve çadırlı festivali olarak gerçekleşecek. Festival İstanbul / Polonezköy Village Park’ta  dinletiler, atölyeler ve eğlence alanları ile katılımcıları bekliyor.

50. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ
06-24 Haziran

Bu yıl “İstanbul” temasına odaklanan 50. İstanbul Müzik Festivali etkinlikleri devam ediyor. Konserlerin yanı sıra müzikseverlerin deneyimlerini zenginleştirmek, besteciler ve eserler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla “Konsere Doğru Konuşmaları” etkinlikler arasında yer alıyor. Festival kapsamında ayrıca, İstanbul’un her iki yakasında, çocuklara ve ailelerine yönelik ücretsiz bir etkinlik serisi de düzenliyor. 50. İstanbul Müzik Festivali’nde Şerefiye Sarnıcı, Fenerbahçe Parkı ve Yıldız Parkı’nda tüm İstanbulluların katılımına açık, ücretsiz konser ve etkinlikler düzenleyecek.

Sinema:

18-26 Haziran
Büyükada Atatürk Meydanı
Heybeliada Pazar Meydanı
Burgazada Cennet Bahçesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı, ilkini geçen yıl gerçekleştirdiği “SİNEMADA” etkinliğiyle son yılların ses getiren filmlerini sinemaseverlerle buluşturmaya bu yaz da devam ediyor! Büyükada Atatürk Meydanı, Heybeliada Değirmenburnu Mesire Alanı ve Burgazada Cennet Bahçesi’nde 18-26 Haziran tarihleri arasında FilmKoop iş birliği ile düzenlenen, “sinemADA” etkinliğinde film gösterimleri ile birlikte yönetmen ve oyuncularla söyleşiler, ustalık sınıfları ve atölyeler yer alıyor. “SİNEMADA”, 18 Haziran Cumartesi günü saat 17:00’de oyuncu Deniz Türkali ve sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan’ın katılımıyla “Geçmişten Günümüze Sinemada Kadın” konulu bir söyleşiyle, Büyükada Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde başlıyor.

Sergi:
CRYPTOMARBLES NFT SERGİSİ

Üretken sanat ile geleneksel ebru sanatı arasındaki bağlantıyı bütünselleştiren Ecem Dilan Köse’nin “Cryptomarbles” isimli NFT sergisi 19 Haziran’a kadar Taksim Sanat’ta ziyaretçilerini bekliyor. Taksim Metrosu’nun içinde konumlanan bir kültür sanat durağı Taksim Sanat, sanatçı Ecem Dilan Köse’nin “Cryptomarbles” isimli NFT sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Üretken sanatta kullanılan algoritmaların doğadaki oluşum, dağılma, birleşme gibi desenlerle nasıl benzerlik gösterdiğine vurgu yapan Cryptomarbles sergisi, 10 dijital sanat, 1 AR ve 1 interaktif çalışmadan oluşuyor. Sergideki çalışmalar, NFT aracılığıyla koleksiyonerlerle buluşturuluyor. Cryptomarbles, dijital dünyanın gelişiminin doğadan kopuk olmadığını anlatırken; aynı zamanda ebru sanatı ile üretken sanatın benzerliklerine değiniyor. Bütünsel varoluşu, su üzerinden irdeleyen sanatçı, sergi kapsamında “NFT Sohbetleri” başlığı altında söyleşiler de gerçekleştirilecek.

Etkinlik bilgileri, sahneleyen kurum ve kuruluşların internet sitelerinden alınmıştır. Bilet durumu değişkenlik gösterebilir.

 

ÖĞR. GÖR. OZAN AYDIN

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çocuk İşçiliği ile Mücadele

Previous article

YKS’de Bilinmesi Gerekenler

Next article

Şunlar da hoşunuza gidebilir